środa, 18 maja 2011

Olay, complete care night, night enriched cream / krem na noc

Przypominam, że kosmetyki wygrała Natalia. Natalio, nie mam Twojego adresu email z powodu niedawnych problemów na bloggerze - Twój komentarz wtedy zniknął. Proszę, przyślij mi maila ze swoimi danymi kontaktowymi. Jeśli tego nie zrobisz do piątku do godziny 10 rano, wylosuję kogoś innego.

******************************************************************* 
Recenzowany dziś krem kupiłam w Anglii. W Internecie wyczytałam, że w Polsce również jest dostępny krem na noc z tej serii, ale na zdjęciach wygląda inaczej niż ten, który ja mam - zakrętka w polskiej wersji jest różowa. Możliwe, że zawartość również się różni. Proszę, weźcie to pod uwagę. Acha, nie mam już tekturowego pudełeczka z informacjami na temat tego kremu, bo krem kupiłam jeszcze przed założeniem bloga...



 Obietnice producenta (ze strony internetowej - KLIK) / Manufacturer's promises (from their website):
"Everything healthy skin needs most to look noticeably healthy
Works overnight to enhance skin's natural moisture barrier helping to minimize moisture loss the next day & improve the healthy look of your skin.
  • helps to replace moisture lost during the day
  • non-greasy formula locks moisture into the skin overnight
  • it re-texturises to promote and maintain healthy looking skin."

Czyli (w moim tłumaczeniu):
"Wszystko, co zdrowa skóra potrzebuje najbardziej, aby wyglądać zdrowo [nie ma to jak masło maślane ;)].
Działa w nocy, zwiększając naturalną barierę nawilżenia skóry, która pomaga w zminimalizowaniu utraty nawilżenia następnego dnia, oraz sprawiając, że skóra wygląda zdrowiej.
  • pomaga przywrócić nawilżenie skóry utracone w ciągu dnia
  • formuła nie pozostwiająca tłustego filmu "zamyka" nawilżenie w skórze
  • krem odbudowuje strukturę skóry, aby skóra wyglądała zdrowo."


Krótka charakterystyka:
  • dostępność: angielskie drogerie, markety - produkt łatwo dostępny
  • cena: ok. 8 funtów, nie pamiętam dokładnie...
  • pojemność: 50 ml
  • kolor: biały
  • zapach: typowy słodkawy zapach kremu drogeryjnego
  • konsystencja: dość treściwy, ale niezbyt gęsty krem; krem nie pozostawia tłustego filmu
  • opakowanie: plastikowy słoiczek
  • wydajność: swój krem zaczęłam stosować na początku grudnia i została mi jeszcze ok. 1/4 opakowania
  • działanie: krem rzeczywiście nawilża, a nie natłuszcza skórę. Rano moja skóra jest nawilżona, gładka, miła w dotyku i matowa. Rzeczywiście wygląda zdrowo. Jestem z niego naprawdę zadowolona.
  • skład: skład to miks składników nawilżających i oczyszczających; w kremie jest niestety dość dużo składników zapachowych i konserwantów - te drugie oczywiście wynikają z (nie do końca higienicznej) formy słoiczka
  • podsumowanie: jestem zadowolona z działania tego kremu, jest to przyzwoity matujący nawilżacz. Polecam.


Short characteristics:
  • availability: chemists', supermarkets - the product is easy to find
  • price: I think it's something around £8.00, but I don't remember the exact amount, sorry
  • volume: 50 ml
  • colour: white
  • fragrance: typical scent of creams available at chemists'
  • consistency: quite rich but not too thick cream; it doesn't leave any oily film on the skin
  • packaging: a plastic jar
  • I started using my jar in the beginning of December and still have around 1/4 of the product left
  • my thoughts: I like this cream. When I wake up in the morning my skin is moisturised, smooth, nice to touch, and mattified.
  • the formula of the cream combines moisturising and cleansing ingredients; unfortunately there are quite a few perfumes and preservatives
  • to sum up: I think it's a decent night cream. It's definitely worth trying.

Składniki / Ingredients:
Aqua, Glycerin, Isohexadecane, Niacinamide, Dimethicone, Isopropyl Isostearate, Polyethylene, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Aluminum Starch Octenylsuccinate, Titanium Dioxide, Dimethiconol, Cetearyl Glucoside, Caprylic/Capric Triglyceride, Sodium Acrylates Copolymer, Ammonium Polyacrylate, Arachidyl Alcohol, Benzyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Myristic Acid, Palmitic Acid, Stearic Acid, Sorbitan Stearate, PEG-100 Stearate, C12-13 Pareth-3, Laureth-7, Disodium EDTA, Ethylparaben, Methylparaben, Propylparaben, Sodium Hydroxide, Parfum, Benzyl Benzoate, Benzyl Cinnamate, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Limonene, Linalool

Skala: zielony – substancje nieszkodliwe lub o pozytywnym działaniu; pomarańczowy – substancje wzbudzające pewne zastrzeżenia; czerwony – substancje szkodliwe; czarny - nie znalazłam takiej informacji

Glycerin: humektant, środek rozpuszczający, środek skażający. Pochodzenia różnego. Używana w kosmetyce głównie jako środek utrzymujący wilgoć. Jest substancją wchodzącą w skład naturalnego czynnika nawilżającego, sprawia, że skóra jest miękka, elastyczna i gładka. W wysokich stężeniach działa antyseptycznie, może jednak przy takiej ilości podrażniać błony śluzowe. Gliceryna jest mocno higroskopijna, w preparatach do pielęgnacji skóry (w zależności od stężenia) może mieć również niekorzystne działanie. Przy niedostatecznej wilgotności powietrza szybko pozbywa/odciąga wodę ze skóry co doprowadza często do wysuszenia naskórka.
Isohexadecane: środek rozpuszczający, emolient. Pochodzenia chemicznego. Izoparafina, która otrzymywana jest w drodze przeróbki z ropy naftowej. Znajduje zastosowanie w kosmetyce jako rzadki lipid, lekko rozprowadzający się na skórze.
Niacinamide: Witamina stosowana głównie w produktach do osłabionych włosów. Powoduje poprawę ukrwienia skóry głowy, wzmacnia cebulki włosów, przez co zapobiega ich wypadaniu. Stosowana również w kosmetykach do cery tłustej, trądzkiowej, gdyż może działać regulująco na aktywność gruczołów łojowych.
Dimethicone: Emolient tzw. suchy, niekomedogenny (nie powoduje powstawania zaskórników), czyli tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia właściwości sensoryczne preparatu. Ułatwia rozprowadzanie, daje efekt wygładzenia. Polidimetylosiloksan jest substanjcą transparentną, która nie wykazuje działania toksycznego. Ponadto z powodu dużych cząsteczek nie penetruje w głąb skóry.
Isopropyl Isostearate: Emolient tzw. suchy. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków - daje dobry poślizg przy rozsmarowywaniu (np. pomadek na ustach), zmniejsza lepienie i tłustość kosmetyku. Lepiszcze substancja wiążąca składniki kosmetyków.
Polyethylene: Substancja stosowana jako ścierniwo. Stosowany w pilingach jako substancja ścierająca zrogowaciały naskórek, a także w pastach do zębów. Polietylen nieskocząsteczkowy tworzy na powierzchni skóry i włosów film, który ogranicza nadmierną utratę wody z powierzchni, dzięki czemu kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza naskórek i włosy. Modyfikator reologii.
Tocopheryl Acetate: substancja aktywna, antyoksydant. Pochodzenia różnego. Vitamina E, otrzymywana najczęściej syntetycznie, związana z estrem kwasu octowego (dla lepszej stabilności). Ceniony za swoje właściwości wolnorodnikowe (zwalcza wolne rodniki), które powstają np. poprzez promieniowanie UV, zatem zapobiega niszczeniu cząsteczek komórek tłuszczowych. Wygładza zmarszczki (zapobiega ich pogłębianiu), sprawia, że skóra jest elastyczna i dobrze nawilżona. Tokoferol acetat jest bardzo często stosowany w produktach kosmetycznych (właściwie powinien zawierać go każdy kosmetyk). Przeznaczony jest dla każdego typu skóry i włosów, ale szczególnie polecany przy bardzo suchej, uszkodzonej przez słońce, dojrzałej skórze. Działa hamująco na zapalenia, leczniczo, posiada lekki, naturalny faktor ochronny (1,5-2), zapobiega oksydacji emulsji i olejów przez co przedłuża ich ważność. Działanie lecznicze, ochronne w porównaniu z czystą witaminą E jest jednak słabsze.
Panthenol: Prekursor witaminy B5 (kwasu pantotenowego), prowitamina B5. Hydrofilowa substancja nawilżająca. Substancja aktywna, wywołuje efekt kosmetyczny na skórę,: działanie przeciwzapalne, przyspiesza procesy regeneracji naskórka. Pantenol wykorzystywany jest w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów, dzięki zdolności wnikania w ich strukturę. Nadaje skórze uczucie gładkości. Humektant.
Aluminum Starch Octenylsuccinate: regulator lepkości, substancja absorbcyjna, substancja ochronna. Pochodzenia najczęściej mineralnego. Składnik ten jest środkiem absorbcyjnym (pochłaniającym), który umożliwia "wprowadzenie" do kosmetyków substancji rozpuszczalnych w wodzie lub w olejach. Ma również za zadanie regulować lepkość w końcowym produkcie (zmniejszać lub podwyższać). Środek tworzący ochronny, stabilny film na skórze, włosach, paznokciach. Może powodować podrażnienia.
Titanium Dioxide: barwnik, filtr przeciwsłoneczny, środek zmętniający, zagęszczacz w emulsjach. Pochodzenia mineralnego. Dwutlenek tytanu jest nietoksyczny. W mikronizowanej (drobno zmielonej) formie używany jako filtr przeciwsłoneczny (UVA i UVB) w kremach, mleczkach, lotionach do ciała; skutecznie chroni przed poparzeniem słonecznym i przedwczesnym starzeniem skóry. Szczególne zastosowanie znajduje w kosmetykach dla dzieci i osób o wrażliwej skórze.
Dimethiconol: Emolient tzw. suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące. Substancja stosowana jako renatłuszczająca w preparatach myjących. Modyfikator reologii - wpływa na konsystencję, powoduje spadek lepkości kosmetyku. Ponadto poprawia właściwości aplikacyjne - ułatwia rozprowadzanie kosmetyków na skórze i włosach.
Cetearyl Glucoside: emulgator, lipid. Pochodzenia roślinnego. W kosmetykach używany jako emulgator lub koemulgator w emulsjach typu O/W (olej w wodzie). Delikatna substancja przyjazna skórze.
Caprylic/Capric Triglyceride: emolient, środek rozpuszczający, lipid. Pochodzenia różnego. Substancja natłuszczająca, wygładzająca, zapewniająca prawidłową ochronę. Sprawia, że skóra jest miękka, elastyczna i gładka. Lipid ten posiada właściwości konserwujące.
Sodium Acrylates Copolymer: wiąże składniki kosmetyku, tworzy na skórze film, reguluje lepkość, zmniejsza przejrzystość produktu.
Ammonium Polyacrylate: tensyd, składnik uzupełniający. Pochodzenia różnego. Składnik ten jest środkiem aktywnie myjącym, odpowiedzialnym za gruntowne oczyszczanie skóry i włosów.
Arachidyl Alcohol: emolient. Pochodzenia różnego. Półsyntetyczny składnik uzyskiwany z naturalnego kwasu tłuszczowego. Substancja natłuszczająca, nawilżająca, wygładzająca, zapewniająca ochronę. Nadająca skórze miękkość, elastyczność i gładkość.
Benzyl Alcohol: konserwant, środek rozpuszczający, substancja zapachowa. Pochodzenia chemicznego. Składnik stosowany najczęściej jako rozpuszczalnik lub zmywacz do farb i lakierów, jego estry używane są w perfumerii do kompozycji zapachowych. Środek o działaniu lekko znieczulającym, w wysokich dawkach może podrażniać skórę.
Cetearyl Alcohol: emulgator, emolient, regulator lepkości, stabilizator emulsji, środek zmętniający. Pochodzenia różnego. Substancja natłuszczająca, nadająca skórze miękkość, elastyczność i gładkość.
Cetyl Alcohol: emulgator, wosk, emolient, regulator lepkości, środek zmętniający. Daje konsystencję, podwyższa stabilność emulsji. Pochodzenia różnego. Stosowany przy tłustej, zanieczyszczonej skórze. Dzięki niemu emulsje dobrze się rozprowadzają i wchłaniają, nie pozostawiając tłustego filmu. Składnik o właściwościach wygładzających.
Myristyl Alcohol: stabilizuję emulsje, składnik kompozycji zapachowych, emolient, surfaktant, reguluje lepkość produktu.
Stearyl Alcohol: emolient, stabilizator, regulator lepkości, środek zmętniający. Daje konsystencję w emulsjach i podwyższa ich stabilność. Pochodzenia różnego. Alkohol tłuszczowy, który w naturze występuje w związanej formie w olejach, tłuszczach i woskach. Jest substancją natłuszczającą, nawilżającą, wygładzającą, zapewniającą ochronę przed wysuszeniem, sprawia, że skóra jest miękka, elastyczna i gładka.
Myristic Acid: Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.
Palmitic Acid: emulgator, tensyd, emolient. Pochodzenia najczęściej roślinnego. Kwas tłuszczowy pochodny od naturalnych olejów (jest częścią wielu naturalnych tłuszczów i wosków), najczęściej mieszany z kwasem stearynowym. Główne zastosowanie znajduje:
  • w mydłach jako emulgator i środek pieniący, jest substancją aktywnie myjącą, odpowiedzialną za gruntowne oczyszczanie skóry
  • w preparatach do układania i pielęgnacji włosów, używany jako składnik wytwarzający pianę.
Kwas palmitynowy jest także substancją natłuszczającą, nawilżającą, wygładzającą, zapewniającą prawidłową ochronę. Sprawia, że skóra i włosy są miękkie, elastyczne i gładkie.
Stearic Acid: emulgator, stabilizator emulsji, tensyd. Pochodzenia różnego. Środek pieniący w mydłach, ma własności aktywnie myjące, gruntownie oczyszcza skórę, chroni przed wysuszeniem.
Sorbitan Stearate: emulgator, tensyd. Pochodzenia różnego. W kosmetyce używany jako emulgator w emulsjach typu W/O (woda w oleju). Jest także substancją myjącą, oczyszczającą. Dobrze tolerowany przez skórę.
PEG-100 Stearate: emulgator, tensyd, lipid. Pochodzenia różnego. Składnik ten jest środkiem aktywnie myjącym, odpowiedzialnym za gruntowne oczyszczanie skóry i włosów.
C12-13 Pareth-3: emulgator, tensyd. Pochodzenia chemicznego. Emulgator aktywnie myjący, odpowiedzialny za gruntowne oczyszczanie skóry i włosów.
Laureth-7: tensyd, emulgator. Pochodzenia chemicznego. Składnik używany jako emulgator i środek aktywnie myjący, odpowiedzialny za gruntowne oczyszczanie skóry i włosów. Służy także jako stabilizator w emulsji o perłowym połysku.
Disodium EDTA: substancja chelatująca, regulator lepkości, zmiękczacz. Pochodzenia chemicznego. Środek chelatujący (związki organiczne), który dodaje się do produktów kosmetycznych, aby mógł wytworzyć z jonami metali kompleks (całość) przez co może wpłynąć na stabilność i/lub wygląd kosmetyków. Składnik używany także jako regulator lepkości w końcowym produkcie (zmniejsza lub podwyższa).
Ethylparaben, Methylparaben, Propylparaben: konserwanty. Działają głównie przeciw drożdżom i pleśni. Mogą wywoływać alergie.
Sodium Hydroxide: Regulator pH. Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu.
Parfum: kompozycja zapachowa.
Benzyl Benzoate: konserwant, środek rozpuszczający, substancja zapachowa. Pochodzenia chemicznego. Stosowany najczęściej w perfumerii.
Benzyl Cinnamate: składnik uzupełniający, substancja zapachowa. Pochodzenia chemicznego. Składnik o owocowym, słodkawym, balsamicznym, lekkim zapachu przypominającym kwiat wiśni. Substancja może powodować alergie.
Benzyl Salicylate: filtr przeciwsłoneczny, substancja zapachowa, konserwant. Pochodzenia chemicznego. Substancja występująca w postaci bezbarwnej do jasnożółtej cieczy o balsamicznym, słodkim, kwiatowym zapachu. W kosmetyce stosowany jako substancja zapachowa lub środek absorbujący promienie słoneczne (UVB). Składnik o działaniu lekko znieczulającym.
Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Limonene, Linalool: substancje zapachowe, potencjalne alergeny

źródła: wizaz.pl, kosmopedia.org, cosmeticsdatabase.com

13 komentarzy:

  1. Do tej pory są problemy :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Olay cenię za ich emulsje, nie dość, że wspaniale nawilżają to przy takiej pojemności (75, 100 ml) są śmiesznie tanie :-) Twojego kremu jeszcze nie próbowałam, ale pewnie kiedyś to zrobię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy:) Z Olay mialam tylko krem-żel myjący do twarzy, swoją drogą naprawdę dobry.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie firma Olay jest jedną z najlepszych ;). Zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Idalio, tylko właśnie nie wiem, czy krem dostępny w Polsce ma taki sam skład co ten tu

    kleo, ja miałam tonik, ale nie był jakiś genialny

    Sunny, :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojoj, cena w UK trochę wysoka :) a mogłabyś powiedzieć coś więcej na temat tego hydrożelu olay? bardzo mnie zaciekawiłaś wspominając o nim przy okazji któregoś z postów.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe, jak skończy mi się mój na noc to przyjrzę się Olay :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zostalas otagowana!!! http://smieti.blogspot.com/2011/05/top-10-tag.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba miałam ten krem właśnie z różową nakrętką i ogólnie całe opakowanie było różowe:) Miał taki lekko pudrowy zapach:) Byłam zadowolona.

    OdpowiedzUsuń
  10. czekam na recenzję w takim razie :) i... zostałaś otagowana :> http://belleoleum.blogspot.com/2011/05/my-secret-pachnacy-lakier-z-kolekcji.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie miałam nigdy żadnego produktu z tej firmy

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooo, akurat będę w Anglii, więc może się na niego skuszę, ale jak sądzisz - będzie się nadawał dla cery trądzikowej ?? Bo chciałabym, żeby nie potęgował wysypu itd.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoją opinią :)

Bardzo proszę o niepozostawiane komentarzy typu: "Fajny blog. Obserwuję i liczę na to samo". Nie reaguję na agresywną autopromocję, więc nie spamuj, a ja nie będę musiała cenzurować :)

UWAGA: komentarze w postach starszych niż 7 dni są moderowane. Zmusił mnie do tego zalew automatycznie generowanych komentarzy, mających na celu reklamowanie różnych stron internetowych.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...