piątek, 18 lutego 2011

L'Oreal, Perfect Clean, Foaming Gel Wash, refreshing

Jakiś czas temu skończył mi się żel do mycia twarzy. Wybrałam się  zatem do drogerii i kupiłam żel L'Oreala. Dlaczego? Zainteresowałam się silikonową szczoteczką. Do wyboru mamy cztery rodzaje tego produktu: delikatny peeling, żel odświeżający, oczyszczający i łagodzący. Wszystkie mają dobrze się pienić. Kupiłam ten drugi.

Some time ago I needed a new face wash so I bought the Foaming Gel Wash by L'Oreal. Why? Because of the scrublet. The Perfect Clean range is comprised of four products: exfoliating foaming gentle scrub, refreshing foaming gel wash, purifying foaming gel wash, soothing foaming cream wash. I bought the second one.



Kilka słów o samym żelu: nie ma w nim NIC specjalnego. Nazywa się "foaming" (wytwarza dużo piany), ponieważ na drugim miejscu na liście składników widnieje dobrze pieniący się SLES, który jak wiadomo dla skóry dobroczynny nie jest, za to wpływa na wydajność produktu, bo do umycia twarzy wystarczy kropla wielkości ziarna grochu. Dlaczego nazwali go odświeżającym? Szczerze - nie wiem. Może dlatego, że ma w składzie mentol? Może dla zapachu? Moim zdaniem zapach nie jest ładny albo pociągający. Mentolu jest na szczęście mało, nie daje poczucia zimna na twarzy. Po umyciu twarz jest ściągnięta i potrzebuje nawilżenia. Zgadzam się za to z obietnicą producenta, który obiecuje czystą skórę i zmniejszone pory. Nie jest to jednak zasługa żelu, ale dołączonej szczoteczki. Jestem nią zachwycona. Dobrze oczyszcza skórę a przy tym jest delikatna - nie powoduje pękania naczynek. Dla samej szczoteczki warto kupić ten produkt. Mam nadzieję, że będzie mi jeszcze długo służyła:)

What do I think about the gel itself? I think that there is NOTHING special about it.It is foaming because of Sodium Laureth Sulfate which may not be the best ingredient for our skin but owing to it you need just a drop to wash your face. Why is my gel called refreshing? Honestly - I don't know. Maybe because of the scent, which is not that great by the way.  Or maybe because you can find menthol on the list of ingredients. After you wash your face the skin is dry and needs a cream. As for the promise - cleaner skin, smaller looking pores - I agree, the promise is kept, solely thanks to the scrublet. I love it. It's amazing. It cleans your skin but at the same time it's gentle so you don't have to worry about more broken capillaries. The product was worth buyng just to get hold of the scrublet:)

Szczoteczka - tak; żel - nigdy więcej!

Scrublet - yes; the gel wash - never again!

Dla zainteresowanych:
Ingredients: Aqua/Water, Sodium Laureth Sulfate, Coco-Betaine, Glycerin, Sodium Chloride, PPG-5-Ceteth-20, Sodium Benzoate, Benzyl Salicylate, Salicylic Acid, Polyquaternium-7, Hexyl Cinnamal, Menthol, Geraniol, Linalool, Hydroxycitronella, Limonene, Citronelool, Sodium Hydroxide, Citric Acid, Parfum/Fragrance

Sodium Laureth Sulfate: Jedna z najpopularniejszych substancji myjących - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Substancja o dobrych właściwościach pianotwórczych. W wielu publikacjach internetowych mowa jest o rakotwórczym działaniu Sodium Laureth Sulfate. Jednak są to informacje niezweryfikowane, ponieważ w publikacjach naukowych SLES nie powoduje działania rakotwórczego. Może jedynie wywoływać ewentualne działanie drażniące. (http://kosmopedia.org/encyklopedia/sodium_laureth_sulfate,349/id:349/)
Coco-Betaine: Substancja antystatyczna - zapobiega elektryzowaniu się włosów. Kondycjonuje skórę i włosy - zmiękcza i wygładza. Łagodzi ewentualne drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych na skórę. Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Substancja stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii, czyli zwiększa lepkość preparatu, zawierającego anionowe substancje powierzchniowo czynne lub elektrolity (np. chlorek sodu), tworząc tzw. mieszane micele. Hydrotrop - substancja dodawana do kosmetyku w celu poprawy jego klarowności (http://kosmopedia.org/encyklopedia/coco_betaine,644/id:644/)
Glycerin: Pochodzenia różnego. Gliceryna może mieć pochodzenie zwierzęce (łój), roślinne (oleje - kwasy tłuszczowe) a także petrochemiczne (ropa naftowa). Używana w kosmetyce głównie jako środek utrzymujący wilgoć. Jest substancją wchodzącą w skład naturalnego czynnika nawilżającego, sprawia, że skóra jest miękka, elastyczna i gładka. W wysokich stężeniach działa antyseptycznie, może jednak przy takiej ilości podrażniać błony śluzowe. Gliceryna jest mocno higroskopijna, w preparatach do pielęgnacji skóry (w zależności od stężenia) może mieć również niekorzystne działanie. Przy niedostatecznej wilgotności powietrza szybko pozbywa/odciąga wodę ze skóry co doprowadza często do wysuszenia naskórka. (http://www.wizaz.pl/chemia/view.php?id=1361)
Sodium Chloride: Substancja stosowana w preparatach do higieny jamy ustnej jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Modyfikator reologii. Wpływa na konsystencję kosmetyków myjących - powoduje wzrost lepkość w preparatach zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne. (http://kosmopedia.org/encyklopedia/sodium_chloride,989/id:989/)
PPG-5-Ceteth-20: emolient, rozpuszczalnik; skóra wydaje się po nim jedwabista, usuwa sebum (http://truthinaging.com/ingredients/ppg-5-ceteth-20)
Sodium Benzoate: Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych Jego dopuszczalne maksymalne stężenie to 0,5% (w przypadku stosowania soli tego kwasu jest to 0,5% w przeliczeniu na czysty kwas benzoesowy). (http://kosmopedia.org/encyklopedia/sodium_benzoate,345/id:345/)
Benzyl Salicylate: Pochodzenia chemicznego. Substancja występująca w postaci bezbarwnej do jasnożółtej cieczy o balsamicznym, słodkim, kwiatowym zapachu. W kosmetyce stosowany jako substancja zapachowa lub środek absorbujący promienie słoneczne (UVB). Składnik o działaniu lekko znieczulającym. (http://www.wizaz.pl/chemia/view.php?id=1130)
Salicylic Acid: Pochodzenia chemicznego. Źle rozpuszczalny w wodzie proszek, który ma działanie mocno złuszczające i oczyszczające. Kwas salicylowy dopuszczony jest jako konserwant w kosmetykach do max. stężenia 0,5%. Nie stosowany w produktach do pielęgnacji dzieci poniżej 3 roku życia (oprócz szamponów). Używany m.in. w szamponach przeciwłupieżowych, wodach do włosów, w preparatach do usuwania skóry rogowej (np. na piętach).
W czystej postaci:
  • niebezpieczny przy wdychaniu lub absorpcji przez skórę
  • wywołuje podrażnienia skóry
  • doświadczenia laboratoryjne udowodniły mutogenność substancji
  • niebezpieczny dla płodu
  • wyraźny czynnik alergiczny. (http://www.wizaz.pl/chemia/view.php?id=687)
Polyquaternium-7: dodaje miękkości i blasku skórze (http://www.theherbarie.com/Polyquaternium-7-pr-53.html)
Hexyl Cinnamal: Nienasycony aldehyd aromatyczny. Imituje zapach jaśminu. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. (http://kosmopedia.org/encyklopedia/hexyl_cinnamal,374/id:374/)
Menthol: Często stosowany w kosmetykach do leczenia trądziku i spierzchniętych warg. Może powodować kontaktowe zapalenie skóry, drażni ją. (http://www.sekretyurody.eu/profesjonalna-kosmetyka/slownik-skladnikow-kosmetycznych/pokazhaslo/818/menthol)
Geraniol: Nienasycony alkohol alifatyczny z grupy terpenów. Imituje zapach pelargonii. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. (http://kosmopedia.org/encyklopedia/geraniol,367/id:367/)
Linalool: Nienasycony alkohol alifatyczny z grupy terpenów. Imituje zapach konwalii. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. (http://kosmopedia.org/encyklopedia/linalool,371/id:371/)
Hydroxycitronella: nie znalazłam informacji na temat tego składnika
Limonene: Jednopierścieniowy weglowodór terpenowy. Imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. (http://kosmopedia.org/encyklopedia/limonene,375/id:375/)
Citronellool: Jest to związek wchodzący w skład olejku różanego, związek zapachowy podobny do róży damasceńskiej lub francuskiej. Ogólnie wzmacnia, koi i pobudza zmysły. Zaliczany do afrodyzjaków. (portal.wsiz.rzeszow.pl/plik.aspx?id=8134 )
Sodium Hydroxide: Regulator pH. Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu. Warunki i ostrzeżenia jakie powinny być umieszczone na opakowaniach kosmetyków zawierających wodorotlenek sodu to:
  • w produktach do usuwania skórek wokół paznokci - "Zawiera alkalia", "Unikać kontaktu z oczami", "Może spowodować utratę wzroku", "Chronić przed dziećmi".
  • w preparatach do prostowania włosów przy stosowaniu ogólnym powinno być umieszczone ostrzeżenie - "Zawiera alkalia"," Unikać kontaktu z oczami", "Może spowodować utratę wzroku", "Chronić przed dziećmi"; w użytku profesjonalnym - "Tylko do użytku profesjonalnego", "Unikać kontaktu z oczami", "Może spowodować utratę wzroku".
  • w depilatorach (wodorotlenek sodu jest stosowany jako regulator pH) przy pH<12,7 - powinna być umieszczona informacja - "Chronić przed dziećmi", "Unikać kontaktu z oczami". (http://kosmopedia.org/encyklopedia/sodium_hydroxide,448/id:448/)
Citric Acid: Pochodzenia roślinnego. Naturalny ekstrakt owoców cytrusowych. Substancja występująca we wszystkich organizmach żywych. Szeroko stosowany w kosmetyce jako środek wspomagający działanie innych składników aktywnych. Składnik pomocniczy w ustawieniu wartości pH. Substancja maskująca (związki organiczne), którą dodaje się do środków kosmetycznych, aby mogła wytworzyć z jonami metali kompleks (całość) przez co może wpłynąć na stabilność i/lub wygląd kosmetyków. Citric Acid należy do kwasów AHA i działa na skórę lekko złuszczająco, dlatego też używany często w peelingach jako jeden ze składników. (http://www.wizaz.pl/chemia/view.php?id=239)

5 komentarzy:

  1. nowy fashion blog
    http://magda-asia-fashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie. Ja się na nie nie pisałam. Wole konwencjonalne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam żel ale go nie używam i chyba nie będę. Ale ta szczoteczka jest boska codziennie ją stosuję i jak mi się zużyję kupię ten żel dla tej szczoteczki.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam szczoteczkę ale mam inną wersję żelu, pewnie polską :) sam żel był niezły, nawet dobry na początku ale później zaczął mi wysuszać moją tłustą buźkę. oczyszczał całkiem przyzwoicie. teraz czeka na zużycie w kartoniku "do zużycia w chwili słabości" ale szczoteczka na stałe zagościła w mojej pielęgnacji i doskonale współpracuje ze wszystkimi żelami.

    OdpowiedzUsuń
  5. I tried it one year ago but I wasn´t much satisfied...

    www.mysweetstrawberries.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoją opinią :)

Bardzo proszę o niepozostawiane komentarzy typu: "Fajny blog. Obserwuję i liczę na to samo". Nie reaguję na agresywną autopromocję, więc nie spamuj, a ja nie będę musiała cenzurować :)

UWAGA: komentarze w postach starszych niż 7 dni są moderowane. Zmusił mnie do tego zalew automatycznie generowanych komentarzy, mających na celu reklamowanie różnych stron internetowych.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...