sobota, 12 marca 2011

Superdrug, colour radiance intensive conditioner

Dzisiaj podzelę się z Wami swoją opinią na temat tego produktu:

Today I'm going to share with you my thoughts on this product:

 
... czyli intensywnej odżywki dla naturalnych lub farbowanych brunetek.

... i.e. colour radiance intensive conditioner for brunettes.

Dlaczego kupiłam tę odżywkę? Po pierwsze, ponad miesiąc temu zafarbowałam niechcąco włosy na brąz (KLIK); po drugie, potrzebowałam maski do włosów, a to z założenia jest intensywna odżywka do stosowania raz w tygodniu; po trzecie, wypatrzyłam odżywkę/maskę na półce z produktami z serii Naturals, a ja łasa na takie rzeczy jestem...

Why did I buy it? First of all, a month or so ago I dyed my hair brown (CLICK). What is more, I needed a hair mask and since this is a weekly treatment intensive conditioner, I thought it would be like a mask. Last but not least, it belongs to the Naturals series and I like everything "natural".


Zacznijmy od informacji ogólnych:
  • cena: 1,95 funtów
  • pojemność: 150  ml
  • kolor: kawa z mlekiem
  • zapach: wydaje mi się, że odżywka miała pachnieć orzechowo, ale tak nie jest; zapach jest dziwny, mi się nie podoba...

 Let's start with general information:
  • price: £1.95
  • volume: 150 ml
  • colour: white coffee
  • fragrance: I think it was supposed to smell after nuts but it doesn't; the smell is strange, I don't like it...

Obietnice producenta / Manufacturer's promises and directions of use:

 

... czyli:
  •  piękne, błyszczące i jedwabiste włosy
  • luksusowa cotygodniowa terapia dla włosów, która dodaje im jedwabistości
  • pomaga zachować włosom ich kolor, zapobiega jego szybkiemu wypłukiwaniu
  • ochrona przeciwsłoneczna
  • zmęczone włosy odzyskują intensywny, zdrowy połysk
  • włosy bardziej miękkie, błyszczące.


Jak stosować? Raz w tygodniu po umyciu włosów szamponem (najlepiej z tej samej serii) nakładamy odżywkę na całą długość włosów, pozostawiamy na 3 do 5 minut i spłukujemy.

Obietnice jak przy większości masek i odżywek. Tymczasem z działaniem trochę gorzej.  Odżywka pozostawia włosy błyszczące i wygładzone, ale nie są one jedwabiście miękkie w dotyku, a ja taki efekt uwielbiam. Poza tym nie wiem czemu, ale trudno mi się ją rozprowadza na włosach, chociaż po spłukaniu włosy łatwo się rozczesują. Przez to używam jej w ilości trzy razy większej niż w przypadku innych odżywek. Myślę też, że stosowanie jej raz w tygodniu to za mało. Nie odżywia włosów w takim stopniu, jak maska. Co do ochrony koloru - jak odżywka ma chronić kolor, jeśli producent zaleca stosowanie jej raz w tygodniu? No hello. Aczkolwiek powiem Wam, że naturalnie mam włosy w odcieniu mysiego blondu i w przeszłości kiedy zdarzało mi się zafarbować je na brąz, włosy rudziały. Teraz o dziwo tak się nie stało... Odżywka czy farba, która tak ładnie się wypłukuje? Oto jest pytanie... Podsumowując, w odżywce nie ma nic szczególnego. Intensywne odżywienie można włożyć między bajki. Ja nie jestem z niej zadowolona i już do niej nie wrócę.

Well, you can find similar promises on any conditioner or mask. What's important is whether they're true or not. In this case I have very mixed feelings. True, the conditioner leaves my hair glossy and smooth but they're definitely not silky to touch. Additionally, I don't know why but I find it difficult to spread the product evenly on my hair - somehow the hair feels tangled. However, it's easy to brush it afterwards. I think that a weekly treatment with this conditioner is not enough. The product simply does not improve the condition of my hair like a good mask would do. Last but not least, the manufacturer promises colour protection. I wonder how can this happen providing that the conditioner is supposed to be used weekly? Come on. However, my natural hair is sort of ash blonde. In the past when I happened to dye my hair brown, it would get ginger over time. This time this didn't happen. Superdrug's conditioner or L'Oreal's sublime mousse? That is the question. All in all, there's nothing special about this conditioner. I don't find the treatment intensive. The product didn't seduce me so I won't buy it again.


Skład / Ingredients:
 
Skala: zielony – substancja nieszkodliwa; pomarańczowy – substancja wzbudzająca pewne zastrzeżenia, czerwony – substancja szkodliwa, drażniąca lub wywołująca alergie

Cetearyl Alcohol: emulgator, emolient, regulator lepkości, stabilizator. Substancja natłuszczająca, nadająca skórze miękkość, elastyczność i gładkość.
Behentrimonium Chloride: konserwant, substancja antystatyczna. Pochodzenia różnego. Półsyntetyczny składnik stosowany głównie w produktach do pielęgnacji włosów (m.in. szampony, odżywki, maski), który:
  • jest substancją aktywnie myjącą, odpowiedzialną za gruntowne oczyszczanie skóry i włosów
  • dobrze się wchłania i ma działanie wygładzające, dzięki któremu włosy odzyskują swój blask, miękkość i gładkość
  • jest środkiem ułatwiającym rozczesywanie i zapobiegającym elektryzowaniu się włosów.
Stearic Acid: emulgator, stabilizator, tensyd. Pochodzenia różnego. Składnik, który stabilizuje emulsje, jest emulgatorem i środkiem pieniącym w mydłach, ma własności aktywnie myjące, gruntownie oczyszcza skórę, chroni przed wysuszeniem.
Methoxy PEG/PPG-7/3 Aminopropyl Dimethicone: polimer silikonowy. Może być używany w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. (http://www.cosmeticsdatabase.org/ingredient.php?ingred06=703879)
Ceteareth-20: emulgator, lipid, tensyd. Pochodzenia różnego. Substancja aktywnie myjąca, odpowiedzialna za gruntowne oczyszczanie skóry i włosów. Biała, rozpuszczalna w wodzie masa, która używana jest jako emulgator w emulsji typu O/W (olej w wodzie). Emulsje stworzone z Ceteareth-20 są w wysokim stopniu nieczułe przeciw zakłócającym składnikom.
Cetrimonium Chloride: konserwant, substancja antymikrobowa, substancja antystatyczna. Pochodzenia różnego. Jako środek konserwujący niedozwolony (choć posiada takie działanie), używany najczęściej jako zmiękczacz lub środek utrzymujący wilgotność. Jest substancją:
  • uniemożliwiającą oddziaływanie mikroorganizmów na skórze (środek antymikrobowy)
  • antystatyczną (dlatego używana najczęściej w produktach do pielegnacji włosów), wygładzającą, polepsza rozczesywanie włosów
  • pozostawiającą na skórze przyjemne, gładkie uczucie
  • o działaniu lekko emulgującym.
Środek drażniący.
Parfum: składnik zapachowy
Isopropyl Alcohol: środek rozpuszczający. Pochodzenia chemicznego. Substancja podobna do alkoholu etylowego, jednakże bardziej wyraźna w zapachu, mniej przelotna i bardziej toksyczna. Ma działanie odtłuszczające i oczyszczające, redukuje wytwarzanie się piany. IPA stosowany jest w preparatach kosmetycznych (do użytku zewnetrznego) jako rozpuszczalnik lub rozcieńczalnik. Zastosowanie znajduje głównie w produktach do pielęgnacji włosów jak wody, spraye.
DMDM Hydantoin: Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem). Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie wynosi 0,6%.
Benzophenone-3: filtr przeciwsłoneczny. Pochodzenia chemicznego. Substancja przeciwsłoneczna, filtrująca promieniowanie UVA i UVB, chroniąca skórę przed przedwczesnym starzeniem i poparzeniem słonecznym. U osób wrażliwych może wywołać alergie. Podejrzany o podobne działanie jak hormony. Jest wchłaniany przez skórę. W czasie badań wykazał swoją obecność w mleku matki.
Panthenol: Prekursor witaminy B5 (kwasu pantotenowego), prowitamina B5. Hydrofilowa substancja nawilżająca. Substancja aktywna, wywołuje efekt kosmetyczny na skórę,: działanie przeciwzapalne, przyspiesza procesy regeneracji naskórka. Pantenol wykorzystywany jest w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów, dzięki zdolności wnikania w ich strukturę. Nadaje skórze uczucie gładkości. Humektant.
Glycerin: humektant, środek rozpuszczający, środek skażający. Pochodzenia różnego. Używana w kosmetyce głównie jako środek utrzymujący wilgoć. Jest substancją wchodzącą w skład naturalnego czynnika nawilżającego, sprawia, że skóra jest miękka, elastyczna i gładka. W wysokich stężeniach działa antyseptycznie, może jednak przy takiej ilości podrażniać błony śluzowe. Gliceryna jest mocno higroskopijna, w preparatach do pielęgnacji skóry (w zależności od stężenia) może mieć również niekorzystne działanie. Przy niedostatecznej wilgotności powietrza szybko pozbywa/odciąga wodę ze skóry co doprowadza często do wysuszenia naskórka.
Sodium Hydroxide: Regulator pH. Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania).
Butylene Glycol: humektant, środek rozpuszczający. Pochodzenia chemicznego. Dobrze tolerowany przez skórę składnik, który:
  • daje, zachowuje/przechowuje wilgoć (substancja wchodząca w skład naturalnego czynnika nawilżającego)
  • używany jest jako środek ekstrakcyjny dla roślin, do produkcji ekstraktów roślinnych
  • stosowany jest także jako dodatek do preparatów zawierających tensydy, aby uzyskać przejrzysty, klarowny produkt
  • ma działanie lekko konserwujące.
Hydrolyzed Keratin (Cashmere Extract): Keratyna jest białkiem strukturalnym występującym w skórze i jej przydatkach (włosach, paznokciach, rogach, kopytach). Ponadto jest substancją higroskopijną, wchłaniającą wilgoć i wiążącą wodę. Substancja filmotwórcza, hydrofilowa, rozpuszczalna w wodzie. Jest odpowiedzialna za utrzymywanie wody w naskórku, dzięki czemu go nawilża, a także kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza. Ponadto stosowana jest w preparatach myjących w celu ograniczenia potencjalnego działania drażniącego anionowych substancji powierzchniowo czynnych jak np. Sodium Laureth Sulfate. Ze względu na duży rozmiar cząsteczki nie penetruje w głąb skóry, pozostając na powierzchni. Wykazuje doskonałe powinowactwo do powierzchni skóry, włosów i paznokci. Substancja antystatyczna, zmniejsza elektryzowanie się włosów. Hydrolizat keratyny wpływa na trwałość piany, gasząc ją. Substancja także wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyku - zwiększając jego lepienie i kleistość, przez co może utrudniać rozsmarowywalność gotowego produktu.
Helianthus Annuus Seed Extract: wyciąg z pestek słonecznika.
Coffea Arabica Seed (Espresso) Extract: wyciąg z nasion kawy arabica – podnosi poziom aktywności komórek i zwiększa poziom ich energii (http://urodaizdrowie.pl/zadbaj-o-mloda-i-piekna-skore-ciala)
Theobroma Cacao Seed (Cocoa) Extract: ekstrakt z kakao. Zawiera witaminy A, E, F, magnez oraz kompleks substancji pobudzających w skórze produkcję beta-endorfin. (http://lilinatura.pl/shop/skladniki%20m-z.html)
Potassium Sorbate: konserwant. Pochodzenia chemicznego. Zawiera ponad 70% kwasu sorbowego. Kwas sorbowy ulega w organizmie człowieka procesowi beta-oksydacji typowemu dla kwasów tłuszczowych, dzięki temu jest zaliczany do najbezpieczniejszych ze znanych konserwantów. Środek dopuszczony w kosmetykach do maksymalnego stężenia 0,6%. Przy wyższych stężeniach (ponad 0,5%) może wywoływać alergie. Skutecznie hamuje rozwój pleśni i drożdży w produktach o pH 3-6, zaś w pH 7 wykazuje słabą aktywność.
Sodium Benzoate: Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych Jego dopuszczalne maksymalne stężenie to 0,5% (w przypadku stosowania soli tego kwasu jest to 0,5% w przeliczeniu na czysty kwas benzoesowy).
Phenoxyethanol: konserwant. Pochodzenia chemicznego. Ciecz o mocno kwiatowym zapachu, lekko rozpuszczalna w wodzie, dodawana do kosmetyków jako środek konserwujący. Najczęściej używana jako substancja rozpuszczająca dla innych konserwantów (parabeny) lub wspomagająca ich działanie (methyldibromo glutaronitrile). Maksymalne dopuszczalne stężenie to 1%. Działa w środowisku kwaśnym (pH).
CI 47005, CI 14700, CI42090: barwniki

źródła: wizaz.pl, kosmopedia.org, cosmeticsdatabase.com

4 komentarze:

  1. strasznie jestem ciekawa tych kosmetyków z superdrug, szkoda że w moim mieście nie da rady ich dostać :) pozostaje mi poczekać aż mi superdrug wybudują ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a., widziałam na blogu vexgirl, że dostała kilka kosmetyków z tej linii w drogerii Marionnaud:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beneficial info and excellent design you got here! I want to thank you for sharing your ideas and putting the time into the stuff you publish! Great work!

    generic paxil

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoją opinią :)

Bardzo proszę o niepozostawiane komentarzy typu: "Fajny blog. Obserwuję i liczę na to samo". Nie reaguję na agresywną autopromocję, więc nie spamuj, a ja nie będę musiała cenzurować :)

UWAGA: komentarze w postach starszych niż 7 dni są moderowane. Zmusił mnie do tego zalew automatycznie generowanych komentarzy, mających na celu reklamowanie różnych stron internetowych.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...